Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/6144
Назва: Випадковість у системі наукового знання: світоглядний та методологічний аспекти
Автори: Гудима, Ігор Петрович
Ключові слова: наука
випадковість
закономірність
причинність
недетермінізм
флуктуація
Дата публікації: 2021
Короткий огляд (реферат): Дослідницька увага зосереджена на сучасних інтерпретаціях явища випадковості та узагальненні результатів вивчення науковцями нелінійних процесів самоорганізації складних систем. Автор також намагається виявити сутнісне у витлумаченні статистичних закономірностей та, зрештою, довести, що останні презентують більш фундаментальний аспект реальності, аніж динамічні закони. Тема статті, вибір і застосування її теоретико-методологічних підходів обумовлені самим предметом думки і характером поставлених завдань. Узагальнені результати студіювання теми дають підстави для певного висновку – новий стиль наукового мислення, предметом якого є нелінійні процеси самоорганізації речовини, та метафізичні рефлексії з приводу змісту поняття "випадковість" у природознавстві дозволяють по-новому усвідомити природу навколишнього світу та його здатність до самоорганізації загалом та різних рівнях власного буття, що зумовлене його(світу) внутрішніми силами та властивостями.
Опис: Гудима І. П. Випадковість у системі наукового знання: світоглядний та методологічний аспекти / І. П. Гудима // Софія. Гуманітарно-релігієзнавчий вісник. – 2021. – № 1(17). – С. 32–35.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/6144
Розташовується у зібраннях:Гудима Ігор Петрович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
gud_vip_2021_1_32.pdf3,8 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.