Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/5456
Назва: Збереження локальної ідентичності внутрішньо переміщених осіб в контексті забезпечення соціальної безпеки (на прикладі м. Маріуполя)
Автори: Іванець, Тетяна Мирославівна
Ключові слова: локальна ідентичність
територіальна громада
внутрішньо переміщена особа
соціальна безпека
«Я Маріуполь»
Дата публікації: 2022
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена аналізу проблеми збереження локальної ідентичності внутрішньо переміщених осіб в контексті забезпечення соціальної безпеки. Розглянуто основні підходи до визначення поняття «ідентичність» в рамках наукових парадигм. Проаналізовано особливості підходу до визначення ідентичності Е. Еріксона: співвідношення ідентичності та ідентифікації, зв’язок ідентичності та середовища, сутність групової ідентичності та особливості її використання в політичному процесі. Охарактеризовано поняття «локальна ідентичність» як прояв територіальної ідентичності, визначено основні рівні та компоненти локальної ідентичності, місце локальної ідентичності в процесі розбудови об’єднаних територіальних громад, який активізувався в рамках стратегії децентралізації у 2014 році. Досліджено основні риси іміджевого образу Маріуполя до 2014 року та особливості формування нової локальної ідентичності після 2014 року. Виокремлено основні напрямки формування нової локальної ідентичності, охарактеризовано підходи до формування локальної ідентичності в рамках стратегії розвитку міста до 2030 року. Проаналізовано особливості перенесення питань пов’язаних з локальною ідентичністю громад у сферу соціальної безпеки. Визначено основні виклики, які загрожують локальній ідентичності громад, що знаходяться на окупованій території, а саме втрата елементів, які традиційно виступали основою для формування локальної ідентичності; асиміляція членів громади як спосіб пристосуватися до нових умов; штучна руйнація локальної ідентичності як цілеспрямована політична стратегія окупаційної влади. Виокремлено та досліджено соціальні структури, які в нових умовах стають механізмами збереження та відтворення локальної ідентичності. Розглянуто особливості та основні напрямки діяльності мережі інформаційно-гуманітарних хабів «Я Маріуполь», створеної за участі Маріупольської міської ради, визначено її роль у збереженні локальної ідентичності маріупольців.
Опис: Іванець Т. М. Збереження локальної ідентичності внутрішньо переміщених осіб в контексті забезпечення соціальної безпеки (на прикладі м. Маріуполя) / Т. М. Іванець // Соціальні технології: актуальні проблеми теорії та практики. – 2022. – Вип. 95. – C. 162–166.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/5456
Розташовується у зібраннях:Іванець Тетяна Мирославівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
стаття соц.техн. №95 2022.pdf263,34 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.