Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/5215
Назва: Кортежна модель формування бази даних первинних параметрів для оцінювання стану охорони державної таємниці
Автори: Корченко, О. Г.
Дрейс, Юрій Олександрович
Ключові слова: захист інформації з обмеженим доступом
охорона державної таємниці
модель параметрів
Дата публікації: 2022
Короткий огляд (реферат): Захист інформації з обмеженим доступом, особливо державної таємниці, є важливим завданням у сфері національної та інформаційної безпеки держави. Для мінімізації можливої шкоди національній безпеці України від порушень у сфері охорони державної таємниці та зменшення негативного міжнародного рейтингу та інших тяжких наслідків на рівні держави актуальною є задача створення спеціалізованих баз даних, розробка і удосконалення існуючих методів і моделей, що реалізують відповідні оцінювання. Саме тому, теоретико-множинне представлення параметрів Узагальненого звіту та Звіту про стан забезпечення охорони державної таємниці у кортежні моделі дозволяють вирішити актуальну науково-практичну задачу формалізації процесу оцінювання негативних наслідків витоку державної таємниці, її розголошенням або втратою матеріальних носіїв секретної інформації, порушенням режиму секретності тощо. Розроблені кортежна модель первинних параметрів та її ієрархічна структура за рахунок інтегрованого теоретико-множинного представлення множин, що характеризують суб’єкт режимно-секретної діяльності, специфіку, характер та вид порушення, витрати на заходи охорони державної таємниці, відомості про режимно-секретний орган, дотримання режиму секретності і нормативних рекомендації дозволяє відповідно до вимог чинного законодавства визначити множини вхідних та вихідних параметрів для формування спеціальних баз даних і формалізації процесу оцінювання завданої шкоди національній безпеці від витоку державної таємниці. В подальшому, для реалізації зазначеного процесу необхідно розробити відповідні моделі для внутрішніх і вторинних параметрів.
Опис: Корченко О. Г. Кортежна модель формування бази даних первинних параметрів для оцінювання стану охорони державної таємниці / О. Г. Корченко, Ю. О. Дрейс // Безпека інформації. – 2022. – Т. 28, № 1. – С. 35–42.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/5215
Розташовується у зібраннях:Дрейс Юрій Олександрович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
drey_kort_2022_28_1_35.pdf546,21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.