Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/4982
Назва: Мистецький дискурс у художньому просторі українського декадансу
Автори: Мельничук, Ірина Вікторівна
Кучма, А.
Ключові слова: декаданс
мистецький дискурс
fin de siecle
ніцшеанство
сублімація
Дата публікації: 2023
Короткий огляд (реферат): Декаданс як конкретно-історичний факт постав у другій половині XIX ст., зокрема у Франції, де вперше було застосовано цей термін на позначення нових художніх тенденцій, які заперечували позитивістські доктрини у мистецтві. Утверджувалися і нові концептуальні підходи до осмислення людини та суспільства, індивіда та юрби під впливом філософії Артура Шопенгауера, Карла Маркса, Фрідріха Ніцше та психоаналізу Зигмунда Фройда. У статті досліджено декаданс як літературний напрям межі XIX–XX ст., з погляду художньої та літературно-критичної рецепції, роль мистецтва в європейському декадансі, розглянуто український декаданс та його характеристики як художнього напряму, зв’язок між європейським та українським декадансом. Теоретичне значення досліджуваних матеріалів полягає у можливості використання її результатів у подальших дослідженнях художньої культури та літератури межі XIX–XX ст. Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що матеріали дослідження створюють підстави для подальшого вивчення складної природи українського декадансу; розробки лекційних та практичних курсів з історії української та зарубіжної літератур; спецкурсів і спецсемінарів з історії української літератури кінця XIX – початку XX ст.; написання курсових і дипломних робіт; а також як допоміжне джерело щодо аналізу художньо-естетичних модусів української літератури.
Опис: Мельничук І. В. Мистецький дискурс у художньому просторі українського декадансу / І. В. Мельничук, А. Кучма // Актуальнi питання гуманiтарних наук. – 2023. – Вип. 68, т. 2. – С.154–158.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/4982
Розташовується у зібраннях:Мельничук Ірина Вікторівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
meln_mist_2023_68_2_154.pdf4,62 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.