Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/4859
Назва: «Привиди Маркса» Жака Дерріда у контексті соціально-культурної рефлексії
Автори: Янковський, Степан Владиславович
Ключові слова: соціальна реальність
символічне виробництво та обмін
культурний капітал
філософський текст
гуманістика
інтелектуальний обмін
бібліографічна дескрипція
Дата публікації: 2023
Короткий огляд (реферат): У перспективі поглиблення наукового поля гуманітарного і соціального знання важливо дослідити суперечливість між ідеями та їх реальним впливом на способи життєрозуміння та світосприймання. У представленому дослідженні ці невідповідності є об'єктом соціально-культурної рефлексії в контексті одного з найвідоміших текстів Жака Дерріди "Привиди Маркса". Мета статті – з’ясувати роль інтерпретації тексту при перекладі праці Ж. Дерріди "Привиди Маркса" для поглиблення наукового поля соціального і гуманітарного знання в Україні. Методологія дослідження – методологічні засади даного дослідження, спрямованого на рецепцію праці Ж. Дерріди "Привиди Маркса", ґрунтуються на виявленні конструктивного контексту наукової соціально-культурної рефлексії при її перекладах різними мовами. . Наукова новизна отриманих результатів зумовлюється залученням нових даних, які наближають до з’ясування причин і проявів формування стереотипного й дещо заангажованого тлумачення ідей мислителя, концепція якого стимулює критичне мислення та сприяє розумінню складності сучасного світу. Як висновок, соціально-культурна рефлексія при аналізі філософської праці зарубіжного дослідника висвітлює роль якісної перекладацької діяльності для уведення у науковий обіг неспотвореного матеріалу; це сприяє формуванню культурного капіталу вітчизняної філософії в науковому полі та взаємодії з медійним полем.
Опис: Янковський С. В. «Привиди Маркса» Жака Дерріда у контексті соціально-культурної рефлексії / С. В. Янковський // Вісник Житомирського державного університету імені Івана Франка. Філософські науки. – 2023. – № 1(93). – С. 80–88.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/4859
Розташовується у зібраннях:Янковський Степан Владиславович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
yank_priv_2023_1_80.pdf2,81 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.