Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/4058
Назва: Цифрова трансформація ринку праці: платформна економіка і нові загрози нерівності в умовах техноглобалізму
Автори: Резнікова, Н.В.
Булатова, Олена Валеріївна
Панченко, Володимир Григорович
Іващенко, О.
Ключові слова: ринок праці
цифрова трансформація
цифровий розрив
цифрова нерівність
економічна діяльність
платформізація
техноглобалізм
платформна економіка
шерінгова економіка
цифрова інфраструктура
гіг-економіка
біржа фрілансерів
аутсорсинг
технологічне безробіття
гіг-працівник
пандемія
Дата публікації: 2023
Короткий огляд (реферат): Мета статті полягає в ідентифікації тригерів і наслідків цифрової трансформації ринку праці з акцентом на платформній економіці та продукованих техноглобалізмом загрозах нерівності. Виокремлено тригери розвитку платформної економіки з гнучкою зайнятістю. Розвиток платформної економіки має неоднозначний вплив на нерівність. З одного боку, освіта та кваліфікація, здатність швидко навчатися, доступ до цифрових технологій, якість підключення до інтернету, цифрова інфраструктура, доступна для працівника вже визначають його позиції на рику фрілансерів. З іншого боку, трудові платформи здатні забезпечити робочими місцями працівників, не обмежуючись кордонами держави, а отже, зростаюча конкуренція як у групі кваліфікованих, так і некваліфікованих працівників призводить до погіршення умов праці та зниження заробітної плати. Зроблено висновок, що цифрова трансформація ринку праці характеризується становленням платформної економіки, в межах якої формуються локальні та глобальні платформи праці, що виконують інфраструктурну функцію ринку.
Опис: Резнікова Н. Цифрова трансформація ринку праці: платформна економіка і нові загрози нерівності в умовах техноглобалізму / Н. Резнікова, О. Булатова, В. Панченко, О. Іващенко // Агросвіт. – 2023. – № 18. – С. 33–42.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mdu.in.ua/jspui/handle/123456789/4058
Розташовується у зібраннях:Булатова Олена Валеріївна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
cifr_2023_18.pdf1,73 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.