Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/5969
Назва: Мовне розмаїття та мовна політика на Кіпрі
Автори: Лабецька, Юлія Богданівна
Ключові слова: мовна ситуація
мовна політика
новогрецька мова
кіпрський діалект грецької мови
мовне розмаїття
диглосія
Дата публікації: 2023
Короткий огляд (реферат): У статті розглядаються особливості мовної ситуації в республіці Кіпр, яка характеризується як диглосна. Було проаналізовано соціальний та особистісний вимір мовного розмаїття в спільноті греків-кіпріотів. Виявлено, що шкільні освітні програми здебільшого ігнорують факт співіснування принаймні двох мовних різновидів, при цьому мова кіпрського класу завжди представлена як постійне перемикання та змішування двох кодів. З’ясовано, в яких саме комунікативних ситуаціях використовуються різні мовні різновиди, як в мові класу, так і в мові греків-кіпріотів поза закладом освіти. Встановлено, що мовне питання на Кіпрі містить дуже чітко виражену політичну складову, а невдала спроба здійснити зсув у мовній ситуації шляхом впровадження нових освітніх програм пояснюється непідготовленістю ґрунту як в самій системі освіти, так і в суспільній свідомості греків-кіпріотів.
Опис: Лабецька Ю. Б. Мовне розмаїття та мовна політика на Кіпрі / Ю. Б. Лабецька // Вісник Маріупольського державного університету. Серія : Філологія. – 2023. – Вип. 28. – С. 186–195.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repository.mu.edu.ua/jspui/handle/123456789/5969
Розташовується у зібраннях:Лабецька Юлія Богданівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
labec_mov_v_filol_2023_28.pdf7,42 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.